Васил Левски! И знаме и олтар!

В ОУ „Св. Иван Рилски” склониха глава пред Апостола, пред великия Левски. Българинът, посветил изцяло живота си на свободата, завещал родолюбието, чистотата и съвършенството си на поколенията. Пред уникално евангелие, автентични пистолет и сабя учениците произнесоха клетвата на Левски. Заедно и в един глас. Защото "Всичко се състои в нашите задружни сили", казва той. И думите му се протягат през времето и звънтят в сърцата ни. На специална церемония бе отбелязана 143-та годишнина от гибелта на Апостола. На нея присъства кметът Вяра Церовска и нейния заместник Севделина Ковачева, председателят на общобългарския комитет за Васил Левски и общински съветник Милан Миланов, председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Венета Миланова, както и четници от клуб “Традиция”.

Бойко Свиленов, директор на училището, постави началото на честването със строфи за Левски. След тържествената клетва последва рецитал, посветен на Апостола, както и изпълнения на ученическия хор. Ангелските детски гласове оставиха без дъх присъстващите. Под знамето на България и лика на Апостола стояха библия, сабя и пистолет от 1874 г., пред които са полагали клет­ва посветените в революционното дело дейци. Днес, облечени в униформи на четници, стояха на почетен караул двама от членовете на националното дружество „Традиция”, заедно с учениците от шести клас, който на десет минути смирено се сменяха край светините. Автентичен портрет на Апостола и изключително ценен бюст събираха жадните за знание очи на 1 100 ученици, които учат в училището. До него с красиво изписани почерци стояха 123 патриотични тетрадки на всички ученици от VІ клас, на директора на училището и на кмета на Перник. На корицата им, над ликовете на Ботев, Левски и св. Иван Рилски, както и на снимка на изписалите с телата си България ученици пред сградата, е записано: "Гордея се, че съм българин", а на фона на националния трибагреник - "Родолюбието те прави достоен българин и достоен гражданин на света".

Идейният проект на тържественото мероприятие е на Емилия Цекина, учител по български език и литература, която водеше инициативата заедно с шести „а” клас, а те изработиха 500 знамена с надслова на проявата "И знаме, и олтар!". Урок по родолюбие изнесоха всички шестокласници на по- малките ученици от І до ІV клас, които след това, размахвайки знаменцата си и с цвете в ръчички, се поклониха пред паметника на В. Левски в центъра на град Перник. Уникални табла изработиха малките и се надпреварваха да ги представят. Задълбочена подготовка на редица часове по родолюбие и инициативи осъществиха и класните ръководители на началните класове и посветиха седмицата на Левски.

Двадесет и пет награди - тефтерчето на Васил Левски, 125 грамоти - индивидуални и колективни, бяха връчени на шестокласниците от директора на ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов. В конкурса за най-красиво попълнена патриотична тетрадка победители бяха Анжелика и Александра от VІ „а”. Всяко дете е преписало пет стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Шестокласниците представиха 32 компютърни презентации, посветени на Васил Левски, и журито, председателствано от П. Иванова, отличи със специална награда Николай от VІ „в” .

Рецитаторският конкурс затрудни максимално учителите по БЕЛ С. Симеонова, В. Михайлова и началния учител Д. Боянова, но бяха отличени Александра, Елена и Яна от VІ „б” клас, а за изработване на патриотично табло бяха първенци учениците от VІ „г” и „д” клас, номинирани от председателя на комисията К. Кирилов.

Присъстващите на преклонението ученици заявиха ясно и категорично волята си да следват родолюбивите дела на Апостола и да бъдат горди наследници на великия Левски. Галерия

Предаването "Без коментар" .

Патриотични тетрадки попълват 123-мата шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”

Патриотични тетрадки попълват всичките 123-ма шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” в Перник. Това е част от инициативата, посветена на най-великия българин Васил Левски и 143-годишнината от гибелта му. Събитията са много, продължават една седмица и са под наслов „И знаме, и олтар”. Началото бе положено миналия петък, а финалът ще бъде на 19 февруари. Инициативата за всичко това е на преподавателя по български език и литература и класен ръководител на VІ „а” клас Емилия Цекина.

Преди това VІ „а” и Цекина се обърнаха с призив към всички шестокласници да се включат в многото инициативи, за да докажат, че патриотизмът и любовта към отечеството не са само думи.

Тази седмица ще има няколко конкурса – за най-красиво попълнена патриотична тетрадка, за патриотично табло, посветено на Апостола, за компютърна презентация „И знаме, и олтар” за Васил Левски и рецитаторски конкурс на творби за Васил Левски. Най-усърдните, умелите и креативните ще бъдат отличени със специални награди, осигурени от ръководството на ОУ “Св. Иван Рилски”.

Емилия Цекина е автор на корицата на патриотичната тетрадка, на която се вижда националният трибагреник, образите на Левски и Ботев и името България, изписано с телата на учениците  от ОУ  ”Св. Иван Рилски”. Педагожката е издирила седем стихотворения, посветени на Апостола. Тях шестокласниците трябва да препишат красиво в патриотичните тетрадки, всяка от които носи името на съответния ученик. Те ще бъдат продължени и в чест на националния празник 3 март.

Кулминацията ще бъде идния петък, когато още от сутринта във фоайето на училището ще има почетен ученически караул в знак на признателност към саможертвата на Васил Левски. Поканени са двама членове на клуб „Традиция”, които се очаква да пристигнат облечени в автентично четническо облекло и въоръжение.

НАЦИОНАЛНИ ПЪРВЕНЦИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На първо място са учениците на ОУ”Св.Ив.Рилски” на най-иновативното състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения, което събра ученици от цялата страна за участие от 6 до 9 ноември в гр. Девин. Отборът, който се състои от четирима участници, попадна сред десетте най-добри от цялата страна в категорията VІІ - VІІІ клас, изпреварвайки дори ученици от езиковите гимназии. Мария Алекс Сиракова от VІІ”д” клас безапелационно заслужи аплодисментите на жури и публика, впечатлявайки ги с блестящите си комуникативни умения и лекотата на водене на диалог и заслужено завоюва първо място в своята категория.

Учениците бяха изправени пред сериозно предизвикателство: в първата част децата създаваха текст-есе, а във втората показаха своите знания по граматика – четене с разбиране, трансформиране на изречения. За участие в третия етап, който е и най - сложен и представлява устно експозе, в което участниците се представят, а 8 – членно жури провежда с тях разговор по зададена тема , задава въпроси и оценява комуникативните им умения, бяха допуснати 30 участника. Галерия

ОУ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник, се включи в инициативата „Училищен звънец“ на „Детската Евровизия“

ОУ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник, се включи в инициативата „Училищен звънец“, която се реализира по повод домакинството на България на престижното европейско музикално състезание „Детска Евровизия“ тази година. Инициативата е на Българската национална телевизия и се реализира с подкрепата на Министерството на образованието.

Всеки ден през ноември ще звучи песента „Цветът на надеждата” на българската участничка в „Детската Евровизия“ Габриела Йорданова. С нея ще се поставя началото на учебните часове. Тя ще звучи всеки ден до приключването на конкурса.

Учениците с интерес посрещнаха песента „Цветът на надеждата” на Габриела Йорданова. Песента е по текст на малката певица, заедно с Ивайло Вълчев, а музиката е дело на Слави Трифонов, Евгени Димитров – Маестрото и Георги Милчев – Годжи.
Песента на Габриела е послание за надеждата, мечтите и усмивките. Тя е за уникалната способност на децата да намират цветовете на живота.

Инициативата „Училищен звънец“ е насочена към българските деца и с нейната реализация ще се стимулира разгръщането на творческия потенциал чрез представяне на разнообразни възможности за неговото изразяване, смятат организаторите от Българската национална телевизия.

МАТЕМАТИЧЕСКО СЪСТЕЗАНИЕ "МИХАИЛ СОТИРОВ"

 

    

                                              

За трети път

Математическо състезание      

„Михаил Сотиров” - Перник

За ученици от IІ-ри до XII- ти клас

На 14.11.2015 г. от 10 часа в сградата на

ОУ „Св. Иван Рилски” и

ПМГ „ Христо Смирненски” гр. Перник

 

           

   
   

Такса 10 лв

   
   

  

На 14   ноември (събота) 2015 г. от 10 часа в ОУ „Св. Иван Рилски” гр. Перник ще се проведе за трети път регионално Математическо   състезание „Михаил Сотиров” със съдействието на РИО Перник. На 19.ХІ.2015 г.   Михаил Сотиров трябваше да навърши 82 години. Да почетем паметта му, да   популяризираме неговите математически трудове и да запалим в учениците   любовта към математиката, така както г-н Сотиров я обичаше.

       Математическото   състезание „Михаил Сотиров” е индивидуално състезание, отворено за всички   желаещи да участват ученици от ІІ до ХІІ клас.

       Броят   на задачите за всички класове (изключение VІІ и ХІІ клас) е 15. Първите 10 задачи   са с избираем отговор и си оценяват по   3 точки, 3 от задачите са със свободен отговор – по 5 точки, а 2 задачи се   решават подробно – по 10 точки.

       Една от последните 2 задачи ще бъде от   сборниците на г-н Сотиров, именувана „Задача на Михаил Сотиров”. Максималният   брой точки е 65 точки. Времетраенето е 120 минути.

         Задачите   за VІІ и ХІІ клас ще бъдат във формата на НВО и ДЗИ. Максималният брой точки,   които участниците могат да получат е 100.

VІІ клас – І модул – 60 минути                                 ХІІ клас – 240   минути

                   ІІ модул – 90 минути

           Заявките   за участие с приложен списък се приемат в ОУ „Св. Иван Рилски” гр. Перник или   на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Катя Сабадошева – 0879010736

Милица Александрова - 0879010738

Мариана Манова - 0879010737

Галина Велинова - 0879010739

Соня Пеева – счетоводител на СУН „Струма” (училищно   настоятелство към ОУ „Св. Иван Рилски”) – 0879010720 до 16 ч.   на 13.11.2015 г.

           Резултатите   ще бъдат обявени до 25 ноември 2015 г. Ще бъдат изпратени на електронните   пощи на всяко училище. Ще има отличия за І, ІІ и ІІІ място за всеки отделен   клас, специална награда от семейството на Михаил Сотиров и поощрителни   награди.

       В деня   на състезанието от 10:30 часа в учителската стая на ОУ „Св. Иван Рилски” ще   се проведе поредната среща на бивши, настоящи учители по математика и   приятели на Михаил Сотиров.

       Искрено   се надяваме, че учителите по математика ще уведомят учениците за това вече   станало традиция пернишко състезание. Учителите по математика да изпратят   заявка на горепосочения адрес: броя на   учениците, участващи в състезанието, както и кои колеги ще присъстват на   срещата.

 

 

 
 
Още статии...