СЪОБЩЕНИЕ

На вниманието на родителите, които имат записани ученици в първи клас. Родителската среща ще се проведе на 10.09.2015 година от 18:00 часа на втори етаж по класните стаи.

Национална кампания, посветена на началото на учебната година на тема: „Да запазим децата на пътя“ от 7 до 13 септември 2015 година

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИТЕ УЧЕНИЦИ

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,    

За вашето дете започва нов етап на живот. Сега то ходи на училище и трябва да бъде в състояние да изминава разстоянието „дом-училище” и обратно самостоятелно и сигурно. За да бъде постигнато това, детето трябва да знае особеностите и опасностите,когато излезе самостоятелно на среща с уличното движение. Дискутирайте с него ситуациите,които ще бъдат споделени по долу ако са приложими за пътя,който детето трябва да измине от вкъщи до училище. Преди всичко желаем да привлечем Вашето внимание върху следното:

- Изберете за вашето дете най-сигурния път към училището.Не винаги най-краткият път е най-добър.  

- Придружавайте вашето дете от началото на пътя,показвайки му как трябва да се държи при всяка една ситуация.  

- Ярките дрехи, оранжевата раница, светлоотразителите спомагат детето да бъде по-добре забелязвано от другите хора на улицата, в това число и от водачите на превозни средства.

- Направете така, че Вашето дете, ако е възможно да отива и да се връща от училище заедно с други деца.Така водачите на моторни превозни средства го забелязват по-добре.

-Движение по тротоара.По тротоара детето върви без да тича и без да играе, защото бурните игри могат да го подтикнат да изскочи на улицата. Игрите е добре да се играят на места,където децата не са в опасност. Детето до 10г. се държи за ръка,като възрастния се движи откъм страната на автомобилното движение.

-Ако няма тротоар.Някои улици нямат тротоари. Те са особено опасни. Детето трябва да се движи от лявата страна на улицата,за да вижда насрещно идващите автомобили, колкото е възможно в страни от платното за движение.

-Ако са две или повечедецата се движат едно зад друго. Покажете на вашето дете къде точно трябва да върви. Възрастния придружител се движи от към страна на движението- между детето и превозните средства.  

Пешеходната пътека. Преди да пресекат улицата по пешеходната пътека децата трябва да спрат малко по навътре от ръба на тротоара. След това да погледнат в двете посоки, първо наляво,после надясно и да се ослушат внимателно да не идва автомобил. Ако не идва нито един автомобил, пресичат улицата без да тичат. При преминаването до отсрещната страна на пътя през цялото време се използва правилото на гледане “ляво-дясно”. По голямата част от децата в училище все още не знаят това. Най-важното в тези случаи е Вашето дете гледа и на двете страни и преди да пресече улицата трябва всеки път да се спира на тротоара пред бордюра.

Ако няма пешеходна пътека.Какво трябва да правим. Първо от мястото където искаме да пресечем, трябва да има достатъчно разстояние в двете посоки,за да виждаме отдалече, че не идва автомобил. Трябва и тук да спазваме правилото, спираме, оглеждаме се , ослушваме се и ако не идва автомобил започваме преминаването бързо, без да тичаме като през цялото време се оглеждаме. Упражнявайте с детето си многократно правилното преминаване през пътното платно. Припомняйте си винаги,че за Вашето дете Вие представлявате примера за правилно движение.

Между спрелите автомобили.Приятелката на Вашето дете изпуска топката, която носи и тя се търкулва през улицата и застава от другата стана на улицата. Какво трябва да се направи сега. Преди всичко да остане на ръба на тротоара. Излезте внимателно до външната страна на спрелите автомобили. Там изчакайте, гледайте и двете посоки, слушайте да не наближава автомобил. Ако няма коли отидете да вземете топката и изчакайте от другата страна на тротоара. Отново се гледа и слуша и ако не наближава автомобил пресичайте. Само в изключителни случаи Вашето дете би трябвало да си позволи да слезе на улицата между спрелите превозни средства. Покажете му най-сигурния маршрут и не му давайте играчки, които могат да се търкалят на далече.

Светофарът.На зелено се пресича, но не бива да забравяте правилото да се изчака на тротоара и да се погледне първо наляво,а после на дясно. На червено се чака по навътре от ръба на тротоара. Ако имате възможност, покажете на Вашето дете, че също и възрастните правят грешки.

ВНИМАНИЕ:

Пресичайки улицата на зелено,детето трябва да гледа и на двете страни тъй като има разсеяни шофьори, които преминават на жълто и червено.

Детето чува някой,който го вика от отсрещния тротоар. То обаче трябва да знае, че не може да преминава през улицата без да спазва правилата. На ръба на тротоара детето винаги трябва да спре, да изчака, да погледне наляво-надясно, да се ослуша, след което да пресече. Дискутирайте с вашето дете и тази ситуация.

Радостта от виждане на близък човек може да накара детето да изтича лекомислено през улицата. Когато вземате детето си директно от училище, не го чакайте никога от другата страна на улицата.

Използването на мобилен телефон по време на движение.Преминаването през улицата докато се говори по мобилния телефон или се приемат съобщения е опасно за всички възрасти, но особено за децата. Използването на мобилен телефон, слушането на музика по време на движение застрашава сериозно Вашето дете.

Родителите на децата – най-добрия модел за подражание.Може да говорите на детето много неща и да няма необходимия ефект, но когато показвате и заедно изпълнявате техники за безопасно движение на пешеходеца е много ефективен метод за формиране на добри навици за безопасността на детето.

Достатъчно време.Осигурявайте достатъчно време за придвижване.Оставяйте вашето дете навреме в училище. Закъснението и бързането увеличават риска от инциденти. Контролирайте Вашето дете да се прибира навреме в къщи.

Безопасния път от дома до училище.Определете заедно с Вашето дете опасностите и затрудненията по маршрута за придвижване пеша от дома до училището.Често по тротоара има неравности, дупки, паркирани автомобили, храсти и дървета, които пречат на движението и на видимостта. Пешеходната пътека не е видима, улицата която ще пресичате е много широка и трудно се пресича, червения сигнал е с голяма продължителност или зеленият не е достатъчен за безопасно преминаване. Всички тези опасности и затруднения описани по дължината на маршрута за придвижване предайте на класния ръководител.

На Вас и Вашето дете пожелаваме безопасно участие в пътното движение, здраве и успех в усвояването на знанията.

ОЛИМПИЙСКИ НАДЕЖДИ

Награда за положения труд е признанието. И когато си употребил максимум усилия, за да постигнеш върха, тогава си удовлетворен и се чувстваш значим и успешен. Така Елеазара Александрова от VІІ „г” клас завоюва Отличен 5. 75 на VІІІ Национална олимпиада по история и цивилизация в град Пловдив, провела се на 18 и 19 април 2015 година. След упорита подготовка ученичката участва в това престижно състезание, където в проведените етапи преодоля трудностите и зарадва своя ръководител - г-жа Пенка Иванова с високо постижение. Това завоевание прибави към медала от Национално състезание „Longman” по английски език.

Така и Александра Найденова от V „б” клас, заела първо място в страната с невероятен резултат на Национално състезание „Longman” оглави всички списъци на отличниците, а нейният преподавател г-жа Мина Милева получи заслужено признание за положените усилия.

Успехите продължиха седмокласници от ОУ”Св.Ив.Рилски”, които насочвани от безпогрешната ръка на г-н Валентин Аврамов бяха единствените шест ученици, класирани от едно училище на национална олимпиада. Георги Михайлов от VІІ „в” клас доказа уменията си с Отличен 5.75, Дамян Христов от VІІ „д” го последва с Отличен 5.50, Адела Иванова, Диана Александрова, Галина Катошева и Стефания Тодорова потвърдиха бъдещето си на чертожници на ХХХІ Национална олимпиада по техническо чертане, провела се в Технически университет – гр.Русе, на 25 април 2015 г. Школата по чертане вече е завоювала име сред образователните среди и винаги се класират повече ученици, което е признание за преподавателя по предмета.

Към постиженията се на олимпиадата по техническо чертане Диана Александрова прибавя и трудна и тежка битка за призовите места на олимпиадата по география и икономика. Заедно със своя ръководител, г-жа Николина Лозанова, отпътува за представянето си на ХІ Национална олимпиада по география и икономика, провела се на 02-03 май 2015 г. в град Враца, където на писмен изпит и мултимедиен тест получи 134 точки и се представи отлично.

Не остават по- назад и учениците от ІV клас, които представиха област Перник в Национална интердициплинарна олимпиада „Знам и мога”, която се проведе на 28 март 2015 г. в град Бургас. Ученичката Александра Таранджийска от ІV „е” клас с кл. ръководител Елка Манева, от възможни 45 точки получи на оспорваното състезание 41 точки, което е отличен резултат. Това демонстриране на знания включва учебния материал по български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото, което допълнително усложнява учебното съдържание за олимпиадата.

Олимпийски надежди са тенисистите ни, които на републиканското първенство по тенис на маса в град Добрич, провело се от 04 до 07 юни 2015 г. победиха последователно, изкачвайки се съм върха, състезателите на Варна, Русе, Свищов, Панагюрище и миналогодишния републикански шампион Ардино. След тежки и оспорвани срещи тенисистите вдигнаха купата на отборен републикански шампион , получавайки златните медали. Александър Бисеров Милев от VІІ „а” клас е бронзов медалист индивидуално. Силвио Светославов Седевчев от VІІ „в” клас завоюва златен медал индивидуално. Александър Емилов Павлов от VІ „д” клас и резервата Васил Дианов Гьорев от VІІ „б” клас имат изключителен принос за отборното класиране на І място. Сега с ръководителя им- г-жа Петя Петрова, могат да очакват покани и за световно първенство.

ЧАСТ СМЕ ОТ „ВАЗОВА БЪЛГАРИЯ”

Със стегната връзка и тъмносин костюм Бойчо Огнянов крачеше по стълбите на килийното училище. На вратата бе застанала Рада Госпожина, внимателно взирайки се в облечените в носии, закичени с цвете момичета, както и в засмените момчета, стегнали червени пояси над везаните си ризи.

Това не е началото на неумела имитация или дописване на „Под игото” на неповторимия Иван Вазов. Действието се развива в края на учебната 2014/2015 година, месец юни. Сред уникалната миризма на орех, треви и дъхави билки, едно училище от 1828 година се е изправило, без да мисли за товара на годините, точно до уникална черква в една закътана долина край село Радибош. На тихо и спокойно, чисто и защитено място. Как българинът е мислил за децата си, за светлината на знанието и неповторимостта и силата на вярата! Зад високия дувар са прибирали от погледите на поробителите най- свидното – своето бъдеще.

Днес тишината там е умиротворяваща. Само веселият възглас на актьорите от VІ „а” клас на ОУ”Св.Ив.Рилски”- гр. Перник, цветният празник на шарените носии, обраните дрехи на манастирските девойки, везаните ризи и цветята в косите, както и подканващият глас на Венера Божилова, класният им ръководител, се носеха над заглъхналото село. В килийното училище, реставрирано през 1986 година, дървените чинове щастливо приютиха децата. Иво Михайлов, кметски наместник на с. Радибош, посрещна с готовност желанието на директора на ОУ”Св.Ив.Рилски”-Бойко Свиленов, да заснеме филм по романа „Под игото”. Появи се на сцената да окаже съдействие и Иванка Михова, ръководител на детско- юношески театър „Мускетарите” към ОДК – Перник, която поздрави актьорите за професионалното им поведение. Екипи на КТВ „Кракра” осъществиха заснемането под надзора на директора Петър Киров.

Учениците от VІ „а” клас изпълниха блестящо ролите си. Валери Александров, в ролята на Бойчо Огнянов, спечели сърцата на публиката. Расото на попа, буйните мустаци и брада бяха променили до неузнаваемост Деян Милчев. Строго и обрано се усмихваше Елена Йорданова, която изпълни перфектно ролята на Рада. Елица Борисова умело се превъплати в Събка и създаде суматохата, описана от Вазов. А Кириак Стефчов бе толкова убедителен, че на Милен Методиев бе предречено звездно бъдеще. Изключително сериозни, отговорни и цялото уважение към творбата на Вазов, всички ученици представиха блестящо своите роли. Галерия

СПИСЪК
на класираните ученици за първи клас
учебна 2015/2016 година

Още статии...