Патронен празник

Слънце, цветя, усмихнати детски лица! Днес в нашия град беше истински празник!

Деветнадесети октомври, денят на Свети Иван Рилски, е ден на град Перник! Но за нас, учениците и учителите от ОУ „Свети Иван Рилски“, град Перник, този ден е личен празник! Защото днес е патронният празник на нашето училище!

От сутринта весел глъч и детски смехове огласиха двора на училището. На празник като на празник – не може без подаръци! Ученици от различни класове получиха награди– топки, заради успешното представяне на отборите им в състезанието по футбол, волейбол, народна топка… Всички заедно: ученици, учители и много родители, водени от нашия директор – господин Бойко Свиленов, поехме към сградата на Общината. Оттам започна нашето празнично шествие! На дефилето присъстваха много хора от града - всички ни поздравяваха и се усмихваха – не само заради изцяло обновения площад „Кракра“! Но и заради нас – ние дадохме на празника сърце, радост, живот… Та нали сме бъдещето на този град!

Под звуците на тържествена музика се отправихме към площада. Заедно изслушахме Химна на Република България, а после се отправихме към паметника на нашия патрон – Свети Иван Рилски – пред Двореца на културата. Поднесохме венци и цветя, сведохме глави с признателност и молитва!

Истинският празник продължи с великолепни музикални изпълнения и радостна суматоха - на сцената на площада, край отрупаните с лакомства сергии, край веселите въртележки и блъскащите се колички, в парка! Топлото октомврийско слънце ни милваше с лъчите си , а погледът се пълнеше с великолепните есенни багри на нашия Перник –любимият ни роден град! Галерия

Футболна среща между отборите на ОУ „ Св. Иван Рилски” и V СОУ „П.Р. Славейков”

Футболна среща между отборите на ОУ „ Св. Иван Рилски” и VСОУ „П.Р. Славейков” се проведе на 16.10.2015г. на новото игрище в Димова махала.Учениците от ОУ „ Св. Иван Рилски” завоюваха убедителна победа със 8:1 над съперниците им от V СОУ„П.Р. Славейков”. Играта бе оспорвана, предимството в технически план не бе на страната на домакините и така резултатът бе финализиран. Турнирът беше организиран по повод 112 годишнина на ОУ „ Св. Иван Рилски” и празника на град Перник. Децата от двата отбора бяха наградени от директора на ОУ „Св. Иван Рилски” , г-н Б. Свиленов, с торти и футболни топки. Галерия

Ден на отворените врати в Съдебната палата

Денят на отворените врати е инициатива, в която Пернишкият окръжен съд участва вече няколко години.

По този повод на 16 октомври ученици от седми „г“ клас при ОУ „Свети Иван Рилски“, присъстваха на открит съдебен процес.

Седмокласниците проследиха основни моменти от развитието на съдебното дело в Перник и областта. Гледахакратък филм, в който накратко се запознаха с различни юридически професии и мотивацията на студенти, избрали да се реализират в областта на правораздаването.

Най-интригуващ обаче беше реалният съдебен процес, в който беше разгледано делото на непълнолетно момче от Перник. Заради необмислена своя постъпка младежът беше участвал в сбиване, за което ответната страна предяви иск за средна телесна повреда. Пред очите на учениците се реши съдебен спор, в който се включиха различни длъжностни лица от страна на съда, както и обвиняем, свидетели, вещи лица…

Така седмокласниците обогатиха представата си за дейността на съда като безпристрастна държавна институция, в която гражданското общество може да търси решения на различни житейски казуси. Проследиха процеса, в който бяха възстановени нарушени граждански права и възтържествуваха редът и справедливостта.

Празник на знанието

Красиви бели гълъби прелетяха над главите на събралото се множество от ученици и родители на ОУ „Св.Ив.Рилски” под звучната песен на първото звънче за тържественото откриване на учебната 2015/2016 година. С пожелание за успешен и ползотворен труд, с който да пожънат хиляди успехи в знанието, директорът на училището, г-н Свиленов, приветства усмихнатите ученици, облечени с червени елеци и бели ризки. Гости на празника бяха депутатът от Народното събрание - д-р Валентин Павлов, областният управител г-жа Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет г-н Милан Миланов, зам. кмет на Община Перник г-н Адриан Симеонов, ст. юрисконсулт на РИО Перник г-жа Росица Борисова и др.

            С питка, шарена сол и мед бяха посрещнати всички първокласници и децата от подготвителната група, а лентата по откриване на новия кабинет по химия и физика прерязаха депутатът от Народното събрание - д-р Валентин Павлов и областният управител г-жа Ирена Соколова, заедно с директора на училището, който осъществи идеята лабораторните уроци да бъдат представени пред учениците реално и да остане знанието трайно. От стари помещения с други предназначения изникна един кабинет, който е оборудван с демонстрационни маси, медия, лаптоп, колби всички необходими пособия за преподаваните предмети. С песни на училищния хор и на световните шампионки по фолклор за 2015 г. Мария Димитрова и Елица Борисова от VІІ клас, както и с творбите на именити български творци, рецитирани от звънливи гласчета на ученици започна учебната 2015/2016 година. Галерия

НА ДОБЪР ЧАС!

Tържествено откриване на учебната 2015/2016 година.

Ръководството, учителите и учениците на ОУ Св. Иван Рилски имат удоволствието да Ви поканят на тържествено откриване на учебната 2015/2016 година. Празникът ще се състои на 15.09.2015 г. от 10:00 ч. в двора на училището.

Още статии...