ЧАСТ СМЕ ОТ „ВАЗОВА БЪЛГАРИЯ”

Със стегната връзка и тъмносин костюм Бойчо Огнянов крачеше по стълбите на килийното училище. На вратата бе застанала Рада Госпожина, внимателно взирайки се в облечените в носии, закичени с цвете момичета, както и в засмените момчета, стегнали червени пояси над везаните си ризи.

Това не е началото на неумела имитация или дописване на „Под игото” на неповторимия Иван Вазов. Действието се развива в края на учебната 2014/2015 година, месец юни. Сред уникалната миризма на орех, треви и дъхави билки, едно училище от 1828 година се е изправило, без да мисли за товара на годините, точно до уникална черква в една закътана долина край село Радибош. На тихо и спокойно, чисто и защитено място. Как българинът е мислил за децата си, за светлината на знанието и неповторимостта и силата на вярата! Зад високия дувар са прибирали от погледите на поробителите най- свидното – своето бъдеще.

Днес тишината там е умиротворяваща. Само веселият възглас на актьорите от VІ „а” клас на ОУ”Св.Ив.Рилски”- гр. Перник, цветният празник на шарените носии, обраните дрехи на манастирските девойки, везаните ризи и цветята в косите, както и подканващият глас на Венера Божилова, класният им ръководител, се носеха над заглъхналото село. В килийното училище, реставрирано през 1986 година, дървените чинове щастливо приютиха децата. Иво Михайлов, кметски наместник на с. Радибош, посрещна с готовност желанието на директора на ОУ”Св.Ив.Рилски”-Бойко Свиленов, да заснеме филм по романа „Под игото”. Появи се на сцената да окаже съдействие и Иванка Михова, ръководител на детско- юношески театър „Мускетарите” към ОДК – Перник, която поздрави актьорите за професионалното им поведение. Екипи на КТВ „Кракра” осъществиха заснемането под надзора на директора Петър Киров.

Учениците от VІ „а” клас изпълниха блестящо ролите си. Валери Александров, в ролята на Бойчо Огнянов, спечели сърцата на публиката. Расото на попа, буйните мустаци и брада бяха променили до неузнаваемост Деян Милчев. Строго и обрано се усмихваше Елена Йорданова, която изпълни перфектно ролята на Рада. Елица Борисова умело се превъплати в Събка и създаде суматохата, описана от Вазов. А Кириак Стефчов бе толкова убедителен, че на Милен Методиев бе предречено звездно бъдеще. Изключително сериозни, отговорни и цялото уважение към творбата на Вазов, всички ученици представиха блестящо своите роли. Галерия