Имам богатство с име Родина!

Възрожденски песни огласиха Перник и събраха мигом ученици от Трън, Земен, Брезник, Радомир и много пернишки училища в сградата на Обединен детски комплекс на 27.02.2015 г. Областна викторина под надслов „Имам богатство с име Родина!”, посветена на Националния празник на България – 03 март 2015 г., се проведе с много родолюбие, патриотизъм и преклонение. С много знания, умения, интерес и желание да се представи историята точно и вярно. Събитието бе по инициатива и под патронажа на Ирена Соколова, областен управител на област Перник.

 Във викторината участваха шест отбора, представители на всички общини от област Перник - отбор „Хвърковата чета” – община Брезник, отбор „Земенче” – община Земен, отбор „Опълченци” – ХІ ОУ „Елин Пелин”, Община Перник – Изток, отбор „Орлите на Шипка” – ОУ „Св. Иван Рилски”, Община Перник – Център, отбор „Никола Корчев” – Община Радомир, отбор „Ерма” – Община Трън.

Четирима участници бяха в един отбор. Учениците се състезаваха в три кръга. Жури от експерти от Регионален инспекторат по образованието Перник, Регионален исторически музей Перник и Брезник, както и учители от училища, които не участваха в състезанието, оцени децата представили завидни знания по темите. Между кръговете се спускаше като пелена българщината върху всички присъстващи. Учениците от Земен, облечени в самодивски премени, впечатлиха с двуглас. Радомирци превзеха публиката с духови изпълнения на възрожденски песни. Ученици от училището в Батановци развяха знамето на Райна Княгиня и разплакаха зрителите си. Буйно дивотинско хоро се стрелна през сцената и разтърси сетивата на публиката.

Учениците от отбор „Орлите на Шипка”, представители на ОУ”Св. Ив. Рилски”- гр. Перник, успяха да покажат отлични знания и памет и спечелиха І място с 59 точки. Последва ги ХІ ОУ”Елин Пелин” и учениците от Трън. Виктория Роберт Оприкова и

Йоана Светославова Стоилова от VІ „д” клас и Валери Петров Александров и Мариан Стоянов Ибришимов от VІ „а” клас впечатлиха с увереност и много информация за събитията. За подготовката им бе отговорен учителят им по история и цивилизация Красимир Златанов. За представянето им на сцена до тях бе Емилия Цекина, учител по бълг. език и литература и специалист по история. Учениците бяха наградени със заслужено признание. Всички отбори получиха грамота за участие, а отличилите се бяха наградени с плакети, както и подарък – книга с послание, представяща живота по българските земи в миналото и значка с трикольора на България. Под ръководството на експерти от Регионален инспекторат по образованието Перник, с водещ организатор Розалина Зашева, ст. експерт по бълг. език и литература, денят се превърна в празник на родолюбието и българщината.

„В навечерието на Националния празник на Република България – 3 март, нека докажем, че всички ние обичаме своята родина и сме горди българи.” мотивира областният управител Соколова присъстващите в препълнената зала. Галерия