Моята България

Моята България! За учениците от ОУ“Св. Ив. Рилски“ – гр. Перник, думите имат съкровен смисъл. Родината, която ни прави горди и истински. Страната, която е толкова богата, безценна и наситена с безкрайни красоти. Признание и преклонение пред България поднасят в навечерието на 3 март 2015 г. – Националния празник, учениците от ОУ“Св. Ив. Рилски“ с поредното знаково състезание от училищната програма „Моята България“.

 

На 25.02.2015 г. в мултифункционалната зала на училището учениците от 5-те класове заляха с емоции директора на училището, г-н Б. Свиленов, зам. областния управител В. Димитров, началника на РИО Перник –г-жа Ваня Коконова, гл. експерт от Община Перник- г-жа Евелина Любомирова, директорът на РИМ- Перник – г-жа Емилия Велинова, г-жа Венета Миланова, бивш директор на училището и председател на СБУ – Перник. Оценки за представянето на учениците даде председателят на Общински съвет – Перник, г-н Милан Миланов, професионално го допълваше вещата преценка на гл. експерт от РИО Перник, г-жа Полина Фетфова, председателката на Сдружение „Дай ,бабо, огънче”- г-жа Жана Йорданова и главен учител Мария Кирилова.

 

Учениците представиха макети на старини и обекти на историята и културата, сръчно изработени от класовете. Родолюбивото чувство ги отведе в най- различни кътчета на България – представиха професионални презентации с много изследователски подробности от краищата, които бяха избрали. Всеки клас поднесе своята изключителност. V „д” показаха на публиката крепостта Кастра Матис, която се намира край град Кула. С клонки от цветя като лаврови венци бяха увенчали главите си учениците в класа и с много жар рецитираха и представиха презентацията си. Зад главите на изпълнителите се вееше българското знаме. V „г“ клас въоръжиха изпълнителите си със сабя, един от тях бе истински опълченец. Бяха аранжирали сложна композиция за сценично присъствие и впечатлиха всички с рецитаторските си умения. Бяха изпълнили брилянтно сложен макет на Възрожденско село. V „в“ клас създаде рецитал, в който всяка дума бе избликнала от сърцето им и вплете неугасващата обич към България, своето преклонение към даденостите й. Представи крепостта Градище, Вратцата. V „б” клас впечатлиха с идеята да облекат представителя на класа за презентацията си с цветовете на българското знаме, с чудесните рецитаторски умения на облечените като опълченци изпълнителки, развяването на българското знаме в ръката на всеки ученик по време на представянето на отбора и издадена книжка за Попангеловата къща в Трявна. V „а” показа своя поглед към историческите моменти от страната ни. Пресъздадоха „Даваш ли даваш Балканджи Йово” с много артистизъм и на фона на акустична китара, на която свиреше ученик от класа. Представиха и драматичен рецитал, като за фон бе презентацията за Млъчковата къща в Копривщица. Раздадоха дипляни на гостите за красотата на Копривщица.

 

В оспорваното състезание, с организатор г-жа Пенка Иванова, ст. учител по история и цивилизация, учениците бяха изработили и табла, които изложиха във фоайето на училището. А макетите поставиха на огромната карта на България, която вече е изпъстрена с различните български емблематични кътчета, изработени от ръцете на различни класове и випуски. Защото традицията и историята поддържат жив родолюбивия огън, който винаги ще гори в очите и сърцата на учениците от ОУ”Св. Ив. Рилски”.Галерия