110-години ОУ „Св.Иван Рилски”

С грандиозен спектакъл ОУ “ Св. Иван Рилски”  отбеляза своята 110 годишнина. Много музика песни и танци съпътстваше празничния ден. Специални гости на проявата бяха кметът на град Перник Росица Янакиева, директорът на Дирекция „Организация и координация” към МОН  Лазар Додев, зам.областният управител Галина Никодимова, началникът на РИО Перник Ваня Коконова, Адрианополският епископ Евлогий, председателят на учителския синдикат към КНСБ Венета Миланова, зам. председателят на Общински съвет Милан Миланов, преподаватели, директори на училища и детски градини, бивши и настоящи ученици и други приятели на училището.

„ОУ „Св. Иван Рилски” е едно училище, в което се подготвят чудесни кадри, които имат възможност да участват в състезанието за продължаване на образованието и разбира се за реализация. Училището е свързано в с всяко едно семейство в Перник. Гордеем се с това не само, че е на 110 години, не само заради това, че носи името Св. Иван Рилски, а най-вече заради това, че ръководството на училището дава възможност за едно съвременно образование”. С тези думи се обърна кметът Росица Янакиева. От своя страна пък ръководството на учебното заведение благодари на община Перник за подкрепата през всичките тези години. Директорът на ОУ „Св. Иван Рилски” Бойко Свиленов връчи за принос в образованието плакет на Община Перник и „Мини открит въгледобив”. Областният управител връчи почетен знак на училището. Адрианополският епископ Евлогий също поздрави и пожела Св. Иван Рилски да ги пази и закриля, защото трудeн е пътят на българския просветител. През вековната история на училище „Св. Иван Рилски”, учителите са тези, които са издигали авторитета на учебното заведение и са разпространявали с желание знанието сред малките, сред бъдещото поколение на миньорския град и на България. В трудните времена на съзидание учителите са били в челните редици на родната интелигенция, те са участвали в културния живот на града. Помнят се имената на Надежда Гугова, Анна Горанова, която през 1983г. е удостоена за „Почетен гражданин на Перник”. А и животът на много педагози е преминал от първия до последния ден в училище. Сред дарителите на знания са Мара Сариева, Милка Николова, Роза Тончева, Грозданка Христова, Сийка Александрова, Иванка Димова, Велика Чобанска, Кирил Соколов и още много други носители на светлина за поколенията. Те са оставили трайна следа в душите на подрастващите и учениците им ги помнят с човешката им топлота, с всеотдайността, с безкрайната им отдаденост на благородната им професия.

            Когато броят на учениците надхвърля 1000, сградата се оказва твърде тясна и идва адекватно решение. През 1976 – 1977г. учащите се преместват в сградата на Първа гимназия „Христо Смирненски”. Естествено, че тук възможностите за обучение са по-добри – занятията се водят в модерни учебни кабинети и класни стаи. Реформа в българското образование обединява двата колектива и двете училища прерастват в едно. И така е до 3 септември 1991г. Оттогава ОУ „Св. Иван Рилски” се вписва в аналите на града ни като самостоятелно учебно заведение и това му дава възможност да се развива по отношение на сграден фонд, подбор на преподаватели и персонал.

Дълъг и труден е пътят на съзиданието на училището. За да се постигнат настоящите успехи, колективът е преминал през изпитанията на времето. Не се е отказал да се стреми към овладяване на нови хоризонти, а модерните средства на обучение се превръщат в традиция. Учителите усещат, че са длъжници на тези търсещи поколения и се стремят да осигурят най-доброто, най-значимото, най- предизвикателното. Защото жадните за знания очи на децата, изправени пред нас, искат, търсят, попиват изреченото, видяното, направеното.

            На повече от век е школото ни. Стремежът на ръководството е да осигури по-добра база за обучението на децата. ОУ „Св. Иван Рилски” продължава да осигурява най-доброто за учениците. Сто и десетата си годишнина посрещна с обновена материалната база. Училището ни има най- голямата комютърна зала, където на учители и ученици бяха предоставени възможности за използване на модерни методи на обучение при възприемане на новите знания. С дарения на родители и собствен принос бе изградена мултифункционална зала, където се осъществяват повечето ни мероприятия. Наша гордост е и обновения физкултурен салон, резултат на усилия на ръководството ни, открит от председателя на ДАМС - Весела Лечева. Чрез Фондация „Америка за България” имаме Център за информационни технологии. Друг център – за целодневна организация стартира от тази учебна година- напълно обновен и изграден. Нова база имаме и за ресурсните деца със специални образователни потребности. Всяка класна стая разполага с лаптоп или компютър, мултимедия и екран или дъска. Електронните дъски са част от ежедневието в час. Софтуерен продукт ”Енвижън” мотивира децата и ги учи чрез игра и безжични мишки. Сега и „Джимпидо” избира училището ни за пилотно. Цялата сграда има безжичен интернет и достъп до възможностите на утрешния ден.

Идваме от миналото…отиваме в бъдещето!

Снимки можете да видите в нашата Галерия.

Ден на отворените врати

Уважаеми родители,

Във връзка с отбелязването на 110-тата годишнина на ОУ "Св. Иван Рилски" 18 октомври 2013 година се обявява за "Ден на отворени врати".

Заповядайте!

110 години ОУ "Св. Ив. Рилски"

obra6tenie print

Пробен изпит по Математика

Резултатите от оробния изпит http://mnbiofuels.org/cialis-online-drugstore по математика може да видите тук.

cialis online

УЧЕНИЦИ ПОЧИСТВАТ ОУ „СВ. ИВАН РИЛСКИ”

ALIM0142 - КопиеНа 18 април 2013 година ОУ „Св. Ив. Рилски” се включи в инициативата „Да почистим България за един ден”.

Кампанията стартира с идеята да превърнем училището в по-чисто, по-приветливо и по-приятно място за нашите деца.

Във връзка с инициативата бе сформиран работен екип, ръководен от директора на училището - г-н Бойко Свиленов, който координира действията по обезпечаване на събитието.

В рамките на инициативата активно се включиха ученици от V до VІІ клас, които почистиха училищния двор, прилежащата детска площадка и оформените кътове за почивка, спортната площадка, градинката и тротоара откъм ул. Осми март. Дърветата и храстите бяха подрязани и оформени естетически. С цел да се създадат навици у учениците за поддържане на зеленината и красотата на природата, градинките в училищния двор бяха обогатени с нови декоративни храсти.

Помощните материали (30 броя чували), подсигурени от община Перник, се оказаха недостатъчни за събраните отпадъци от ентусиазираните участници.

Ръководството на ОУ „Св. Ив. Рилски” благодари на всички, взели участие в акцията и призовава учениците да опазват чистотата целогодишно, а не само в обявените за почистване дни. Всички ние сме стопани на училището и трябва да се грижим заедно за опазване на чистота му. Снимки може да видите в нашата Галерия.

Още статии...