ОЛИМПИЙСКИ НАДЕЖДИ

Награда за положения труд е признанието. И когато си употребил максимум усилия, за да постигнеш върха, тогава си удовлетворен и се чувстваш значим и успешен. Така Елеазара Александрова от VІІ „г” клас завоюва Отличен 5. 75 на VІІІ Национална олимпиада по история и цивилизация в град Пловдив, провела се на 18 и 19 април 2015 година. След упорита подготовка ученичката участва в това престижно състезание, където в проведените етапи преодоля трудностите и зарадва своя ръководител - г-жа Пенка Иванова с високо постижение. Това завоевание прибави към медала от Национално състезание „Longman” по английски език.

Така и Александра Найденова от V „б” клас, заела първо място в страната с невероятен резултат на Национално състезание „Longman” оглави всички списъци на отличниците, а нейният преподавател г-жа Мина Милева получи заслужено признание за положените усилия.

Успехите продължиха седмокласници от ОУ”Св.Ив.Рилски”, които насочвани от безпогрешната ръка на г-н Валентин Аврамов бяха единствените шест ученици, класирани от едно училище на национална олимпиада. Георги Михайлов от VІІ „в” клас доказа уменията си с Отличен 5.75, Дамян Христов от VІІ „д” го последва с Отличен 5.50, Адела Иванова, Диана Александрова, Галина Катошева и Стефания Тодорова потвърдиха бъдещето си на чертожници на ХХХІ Национална олимпиада по техническо чертане, провела се в Технически университет – гр.Русе, на 25 април 2015 г. Школата по чертане вече е завоювала име сред образователните среди и винаги се класират повече ученици, което е признание за преподавателя по предмета.

Към постиженията се на олимпиадата по техническо чертане Диана Александрова прибавя и трудна и тежка битка за призовите места на олимпиадата по география и икономика. Заедно със своя ръководител, г-жа Николина Лозанова, отпътува за представянето си на ХІ Национална олимпиада по география и икономика, провела се на 02-03 май 2015 г. в град Враца, където на писмен изпит и мултимедиен тест получи 134 точки и се представи отлично.

Не остават по- назад и учениците от ІV клас, които представиха област Перник в Национална интердициплинарна олимпиада „Знам и мога”, която се проведе на 28 март 2015 г. в град Бургас. Ученичката Александра Таранджийска от ІV „е” клас с кл. ръководител Елка Манева, от възможни 45 точки получи на оспорваното състезание 41 точки, което е отличен резултат. Това демонстриране на знания включва учебния материал по български език и литература, математика, човекът и природата и човекът и обществото, което допълнително усложнява учебното съдържание за олимпиадата.

Олимпийски надежди са тенисистите ни, които на републиканското първенство по тенис на маса в град Добрич, провело се от 04 до 07 юни 2015 г. победиха последователно, изкачвайки се съм върха, състезателите на Варна, Русе, Свищов, Панагюрище и миналогодишния републикански шампион Ардино. След тежки и оспорвани срещи тенисистите вдигнаха купата на отборен републикански шампион , получавайки златните медали. Александър Бисеров Милев от VІІ „а” клас е бронзов медалист индивидуално. Силвио Светославов Седевчев от VІІ „в” клас завоюва златен медал индивидуално. Александър Емилов Павлов от VІ „д” клас и резервата Васил Дианов Гьорев от VІІ „б” клас имат изключителен принос за отборното класиране на І място. Сега с ръководителя им- г-жа Петя Петрова, могат да очакват покани и за световно първенство.

ЧАСТ СМЕ ОТ „ВАЗОВА БЪЛГАРИЯ”

Със стегната връзка и тъмносин костюм Бойчо Огнянов крачеше по стълбите на килийното училище. На вратата бе застанала Рада Госпожина, внимателно взирайки се в облечените в носии, закичени с цвете момичета, както и в засмените момчета, стегнали червени пояси над везаните си ризи.

Това не е началото на неумела имитация или дописване на „Под игото” на неповторимия Иван Вазов. Действието се развива в края на учебната 2014/2015 година, месец юни. Сред уникалната миризма на орех, треви и дъхави билки, едно училище от 1828 година се е изправило, без да мисли за товара на годините, точно до уникална черква в една закътана долина край село Радибош. На тихо и спокойно, чисто и защитено място. Как българинът е мислил за децата си, за светлината на знанието и неповторимостта и силата на вярата! Зад високия дувар са прибирали от погледите на поробителите най- свидното – своето бъдеще.

Днес тишината там е умиротворяваща. Само веселият възглас на актьорите от VІ „а” клас на ОУ”Св.Ив.Рилски”- гр. Перник, цветният празник на шарените носии, обраните дрехи на манастирските девойки, везаните ризи и цветята в косите, както и подканващият глас на Венера Божилова, класният им ръководител, се носеха над заглъхналото село. В килийното училище, реставрирано през 1986 година, дървените чинове щастливо приютиха децата. Иво Михайлов, кметски наместник на с. Радибош, посрещна с готовност желанието на директора на ОУ”Св.Ив.Рилски”-Бойко Свиленов, да заснеме филм по романа „Под игото”. Появи се на сцената да окаже съдействие и Иванка Михова, ръководител на детско- юношески театър „Мускетарите” към ОДК – Перник, която поздрави актьорите за професионалното им поведение. Екипи на КТВ „Кракра” осъществиха заснемането под надзора на директора Петър Киров.

Учениците от VІ „а” клас изпълниха блестящо ролите си. Валери Александров, в ролята на Бойчо Огнянов, спечели сърцата на публиката. Расото на попа, буйните мустаци и брада бяха променили до неузнаваемост Деян Милчев. Строго и обрано се усмихваше Елена Йорданова, която изпълни перфектно ролята на Рада. Елица Борисова умело се превъплати в Събка и създаде суматохата, описана от Вазов. А Кириак Стефчов бе толкова убедителен, че на Милен Методиев бе предречено звездно бъдеще. Изключително сериозни, отговорни и цялото уважение към творбата на Вазов, всички ученици представиха блестящо своите роли. Галерия

СПИСЪК
на класираните ученици за първи клас
учебна 2015/2016 година

ОРЛИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

нагрЗаслужено признание за своята преподавателска дейност получиха в края на учебната 2014/2015 година г-жа Нели Костова, учител по български език и литература, г-жа Гергана Николова, учител по български език и литература, г-жа Емилия Христова, учител по музика, и г-н Красимир Златанов, учител по история и цивилизация. Кметът на град Перник, г-н Иван Иванов, ги удостои с диплом за заслуги в системата на образованието, които бяха връчени на специална церемония в Двореца на културата на 24 май- Ден на славянската писменост и българската култура.

За принос към развитието на системата на образованието с благодарствен плакет бе отличена и г-жа Албена Славева, помощник директор в ОУ”Св.Ив.Рилски”, удостоена от кмета на Община Перник за своята неуморна работа в най-голямото училище в града.

С почетната грамота „Неофит Рилски” бе наградена г-жа Мария Киркова, учител по български език и литература, отличена от Министъра на образованието по предложение на Педагогическия съвет. А г-н Бойко Свиленов бе обявен за Директор на годината на национално ниво от КНСБ и СБУ. Отличието му бе връчено лично от председателя на СБУ г-жа Янка Такева и председателя на КНБС Пламен Димитров на специална церемония в гр. София.

конкурс за рисунка приказка за доброто

Още статии...