ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ

   

 

 
Уважаеми ученици и родители, започва учебната година и е редно да си припомним някои важни мерки за безопасно придвижване до училище.
Следващите прости правила са познати, но често пренебрегвани. Не ги нарушавайте! Животът на детето е по-важен от всяка спестена минута.
 
АКО СТЕ УЧЕНИК
Не забравяйте, че е важно да се научите да се пазите сами на пътя. Там вие сте уязвими - ако сте сами и не можете да потърсите помощ от възрастен.
Затова, заради своята сигурност, приемете следните съвети:
• Ако ходите сами на училище
Ø Си припомнете заедно със своите родители най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
Ø Припомнете си основните правила за движение като пешеходци.
Не забравяйте, че заради личната си безопасност винаги трябва:
-да пресичате при зелена светлина на светофара;
-да се движите по тротоара и да използвате изградените подлези и надлези за пешеходци;
-да вървите по банкета отляво- срещу автомобилното движение.
Ø Използвайте светлоотразителни жилетки или елементи, които може да закрепите за облеклото или ученическата си раница.
Ø Ако закъснявате за училище - това не е повод да нарушавате правилата за движение на пътя, защото лесно може да станете жертва на катастрофа.
Ø Ако кръстовището е оживено, пресечете с основната група пешеходци или с друг по-възрастен човек.
Ø Обсъдете с родителите си кои са хората, към които може и трябва да се обърнете за помощ, ако настъпи пътен инцидент. Запаметете в телефона си номерата им.
• Ако се придвижвате до училище с велосипед
Ø Преди началото на учебната година заедно с родителите си прегледайте техническата изправност на колелото.
Ø Припомнете си заедно най-безопасния маршрут от дома до училище и обратно.
Ø Преговорете заедно основните правила за движение на велосипедистите. Не забравяйте, че:
-велосипедът е пътно превозно средство, а велосипедистът е водач и за него също важат правилата за движение;
-до 12-годишна възраст велосипедистите трябва да се движат по тротоара, а на платното за движение може да управляват колело само с придружител, навършил 16 години;
-когато са навършили 12 години, велосипедистите трябва да карат колелото си възможно напълно вдясно на платното за движение;
-за да предприемат маневра или да спрат, трябва да укажат с ръка посоката и задължително да се убедят, че не ги застрашава друго превозно средство.
 
Ø Ако закъснявате за училище, това не е повод да преминете при червен сигнал на светофара, защото лесно може да станете причина за катастрофа и да пострадате в нея.
Ø Обсъждайте с родителите и с приятелите си актуални събития, свързани с пътни инциденти с велосипедисти и последиците от тях.
Ø Винаги носете светлоотразителна жилетка и други светлоотразителни елементи, закрепени за дрехите, ученическата раница или на подходящи места на колелото.
Ø Помнете, че при пътен инцидент винаги може да позвъните на родителите си, за да подадат те сигнал в полицията на телефон 112, или да направите това сами.
АКО СТЕ РОДИТЕЛ
Не забравяйте, че най-важна за Вас е безопасността на Вашето дете. На пътя детето Ви е уязвимо, ако остане само, без наблюдение и контрол от възрастен.
Затова, заради неговата сигурност, приемете следните съвети:
• Ако детето Ви е първокласник
Ø Преди началото на учебната година уточнете най-безопасния и кратък маршрут от дома до училище и обратно.
Ø Преминете неколкократно по маршрута заедно с бъдещия ученик.
Ø Завършете прехода с тест запомнен ли е пътят.
Ø В началото и в края на учебния ден се погрижете лично или чрез друг възрастен роднина или близък да изпратите и посрещнете детето си до/от училищния вход.
Ø Винаги разговаряйте за правилата за безопасно движение като пешеходци или като пътници в семейния автомобил.
Ø Винаги бъдете за пример и не правете компромиси на пешеходната пътека, когато светофарът свети червено.
Ø При възможност закупете светлоотразителни жилетки или елементи, които се закрепват за облеклото или ученическата раница.

 

 

 

СПИСЪК НА КЛАСИРАНИТЕ УЧЕНИЦИТЕ

ЗА ПЪРВИ КЛАС

учебна 2016/2017 година

 

Стартира традиционният конкурс „Учителят, който ме вдъхновява”.

           Стартира традиционният конкурс „Учителят, който ме вдъхновява”.

           Всички ученици от ОУ „Св. Иван Рилски” могат да номинират своите любими учители (и мотивират своите номинации), чрез специално създадената за това интернет платформа:

https://docs.google.com/forms/d/1y-c3IGSFLOPdCFzLwLKRqtgdStKZRNRijj1Heqq5T3o/viewform

         Конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява”си поставя за цел да открои различните учители, търсещи алтернативни подходи, търсещи баланса между традиционните и новите методи на преподаване, намиращи златната среда на запазване на интереса на своите ученици.

Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

            На 14 и 15 април 2016 г. в Двореца на културата, гр. Перник ще се проведе Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“, организирана със съдействието на Министерство на образованието и науката. Предоставяме на Вашето внимание Програма и Покана за форума, изпратени като прикачени файлове. Участниците в конференцията получават сертификат и материали на хартиен и електронен носител.

            При интерес към събитието от Ваша страна, моля, заявете своето участие до 8 април 2016 г. на адрес: http://goo.gl/forms/6wZkDDQb13.

            За допълнителна информация тел.: 0879010717 - Бойко Свиленов, 0879010749 Петя Димитрова.

Програма и Покана

Васил Левски! И знаме и олтар!

В ОУ „Св. Иван Рилски” склониха глава пред Апостола, пред великия Левски. Българинът, посветил изцяло живота си на свободата, завещал родолюбието, чистотата и съвършенството си на поколенията. Пред уникално евангелие, автентични пистолет и сабя учениците произнесоха клетвата на Левски. Заедно и в един глас. Защото "Всичко се състои в нашите задружни сили", казва той. И думите му се протягат през времето и звънтят в сърцата ни. На специална церемония бе отбелязана 143-та годишнина от гибелта на Апостола. На нея присъства кметът Вяра Церовска и нейния заместник Севделина Ковачева, председателят на общобългарския комитет за Васил Левски и общински съветник Милан Миланов, председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Венета Миланова, както и четници от клуб “Традиция”.

Бойко Свиленов, директор на училището, постави началото на честването със строфи за Левски. След тържествената клетва последва рецитал, посветен на Апостола, както и изпълнения на ученическия хор. Ангелските детски гласове оставиха без дъх присъстващите. Под знамето на България и лика на Апостола стояха библия, сабя и пистолет от 1874 г., пред които са полагали клет­ва посветените в революционното дело дейци. Днес, облечени в униформи на четници, стояха на почетен караул двама от членовете на националното дружество „Традиция”, заедно с учениците от шести клас, който на десет минути смирено се сменяха край светините. Автентичен портрет на Апостола и изключително ценен бюст събираха жадните за знание очи на 1 100 ученици, които учат в училището. До него с красиво изписани почерци стояха 123 патриотични тетрадки на всички ученици от VІ клас, на директора на училището и на кмета на Перник. На корицата им, над ликовете на Ботев, Левски и св. Иван Рилски, както и на снимка на изписалите с телата си България ученици пред сградата, е записано: "Гордея се, че съм българин", а на фона на националния трибагреник - "Родолюбието те прави достоен българин и достоен гражданин на света".

Идейният проект на тържественото мероприятие е на Емилия Цекина, учител по български език и литература, която водеше инициативата заедно с шести „а” клас, а те изработиха 500 знамена с надслова на проявата "И знаме, и олтар!". Урок по родолюбие изнесоха всички шестокласници на по- малките ученици от І до ІV клас, които след това, размахвайки знаменцата си и с цвете в ръчички, се поклониха пред паметника на В. Левски в центъра на град Перник. Уникални табла изработиха малките и се надпреварваха да ги представят. Задълбочена подготовка на редица часове по родолюбие и инициативи осъществиха и класните ръководители на началните класове и посветиха седмицата на Левски.

Двадесет и пет награди - тефтерчето на Васил Левски, 125 грамоти - индивидуални и колективни, бяха връчени на шестокласниците от директора на ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов. В конкурса за най-красиво попълнена патриотична тетрадка победители бяха Анжелика и Александра от VІ „а”. Всяко дете е преписало пет стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Шестокласниците представиха 32 компютърни презентации, посветени на Васил Левски, и журито, председателствано от П. Иванова, отличи със специална награда Николай от VІ „в” .

Рецитаторският конкурс затрудни максимално учителите по БЕЛ С. Симеонова, В. Михайлова и началния учител Д. Боянова, но бяха отличени Александра, Елена и Яна от VІ „б” клас, а за изработване на патриотично табло бяха първенци учениците от VІ „г” и „д” клас, номинирани от председателя на комисията К. Кирилов.

Присъстващите на преклонението ученици заявиха ясно и категорично волята си да следват родолюбивите дела на Апостола и да бъдат горди наследници на великия Левски. Галерия

Предаването "Без коментар" .

Още статии...