Проф. Христо Пимпирев на гости в ОУ " Свети Иван Рилски"

Известният професор по геология в Софийския университет проф. Христо Пимпирев се срещна с шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”. Срещата бе по инициатива на учителката Ирена Малинова и под патронажа на директора на учебното заведение Бойко Свиленов. Преди да се срещне с учениците, директорът на училището, г-н Бойко Свиленов, разходи и запозна професора с подземния минен музей, крепостта Кракра и община Перник. Проф Христо Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма – за 25 години е провел 21 експедиции. Директор е на Националния център за полярни изследвания. Участвал е в научни експедиции из целия свят, развял е българското знаме и на най-южната точка на земното кълбо. А някъде на остров Ливингстън един бряг и един ледник носят неговото име.

„Поводът за моето посещение в Перник е много приятен, тъй като съм на гости на едно от най-старите училища в България, по покана на неговия директор и ще изнеса една лекция за нашите полярни изследвания, преди всичко за българската база, за животинския свят”, сподели проф. Пимпирев. Учениците с радост попиваха всяка дума от благата реч на полярника. Запозна ги с ледения континент, различните животни и разказа куп страшни и забавни истории. Снимки.

Тържественото откриване на учебната 2014/2015 година

Оттук започва училището…От усмивката на първата учителка…, от вълнуващата среща с истинското приятелство.Празникът е най-хубав, когато си на седем и когато преброяват годините си на пръстчетата на едната ръка и още две. Тогава всичко започва и продължава, а сиянието на детските лица е безкрайно и вдъхновяващо.

            ОУ „Свети Иван Рилски” за 111ти път отваря врати, за да посрещне своите възпитаници. С радостни усмивки и много въодушевление, с музика и искрени поздравления бе открита учебна 2014-2015 година. За сетен път поривът към знание се отприщва за българина на този ден. С традиционен концерт, изнесен от учениците на родното школо, с приветствие на директора на училището-господин Бойко Свиленов, и с благопожелания на гостите, бе даден старт на учебната година.

За да се порадват на детските очи на тържеството бяха: Илинка Никифорова – временно изпълняващ кмет на гр. Перник, Милан Миланов – председател на Общинския съвет в гр. Перник, Полина Фетфова - старши експерт към РИО Перник, Борис Николов – председател на Съюза на родолюбивите военно-инвалиди, Венета Миланова – председател на СБУ – Перник и др.

Патриотичната музикално-танцова формация „Майсторите на танца” поздрави ученици, учители, родители и всички присъстващи.

Пожеланието за успешна, добротворческа, щастлива учебна година стигна до сърцата на възпитаниците на училището ни.

На първия учебен ден – да върнем вярата в доброто

Педагогическата колегия на ОУ”Св.Ив.Рилски” се обръща към всички родители за присъединяване към благотворителната кампания „Да върнем вярата в доброто” на СРСНПБ. Нека тази учебна година за любимите си учители да не купувате цветя. Предвидената сума дарете за децата от наводнените райони на България, като Вашето дете я предаде в първия учебен час на 16.09.2014 г. на отговорника на класа.

Тържественото откриване на учебната 2014/2015 година

Тържественото откриване на учебната 2014/2015 година

ще се състои на 15.09.2014 г. от 10:00 ч. в ОУ”Св. Ив. Рилски”.

На добър час!

Международния ден на детската книга

На 02 април е международния ден на детската книга.Това е рожденият ден на Ханс Кристиян Андерсен, който е създателят на едни от най-великолепните приказки на всички времена.

23 април е световния ден на книгата и авторското право той е обявен през 1995г. от ЮНЕСКО.

Този празник се отбелязва в над 100 страни.

По случай празника на детската книга нашата библиотека организира „Маратон на четенето” който ще се състои от 7 до 11 април.Всеки който желае може да дойде и да чете любими произведения.Или да направим колективно четене.

Традиционно на този ден се подарява книга.Също така се използва и за благотворителност.Библиотеката ни ще приема книги под надслов „Дари книга – зарадвай приятел”.

На 9 април в нашия град ще има „панаир на книгата”в двореца на културата и през целия ден ще гостуват автори като Иван Гранитски,Кирил Кадийски,Любен Дилов, Теди Къцарова и др.

От 11.00 ч. ще гостува много атрактивна Детска театрална формация от Благоевград и ще рецитират стихове на Иван Вазов.

         Вечерта от 19.00ч. ще гостува Гери Терзийска „Пощенска кутия за приказки”

         На 23 април е откриването на Седмица на детската книга в

Регионалната библиотека детски отдел, където ще има национална изложба на рисунки на тема „Любим приказен герой”.Там ще участват учениците от 3в клас.Ще посетят изложбата и ще могат да станат читатели на библиотеката.

         На 24 април в нашето училище ще гостува детската поетеса Цветанка Бъчева.

Още статии...