Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

            На 14 и 15 април 2016 г. в Двореца на културата, гр. Перник ще се проведе Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“, организирана със съдействието на Министерство на образованието и науката. Предоставяме на Вашето внимание Програма и Покана за форума, изпратени като прикачени файлове. Участниците в конференцията получават сертификат и материали на хартиен и електронен носител.

            При интерес към събитието от Ваша страна, моля, заявете своето участие до 8 април 2016 г. на адрес: http://goo.gl/forms/6wZkDDQb13.

            За допълнителна информация тел.: 0879010717 - Бойко Свиленов, 0879010749 Петя Димитрова.

Програма и Покана

Васил Левски! И знаме и олтар!

В ОУ „Св. Иван Рилски” склониха глава пред Апостола, пред великия Левски. Българинът, посветил изцяло живота си на свободата, завещал родолюбието, чистотата и съвършенството си на поколенията. Пред уникално евангелие, автентични пистолет и сабя учениците произнесоха клетвата на Левски. Заедно и в един глас. Защото "Всичко се състои в нашите задружни сили", казва той. И думите му се протягат през времето и звънтят в сърцата ни. На специална церемония бе отбелязана 143-та годишнина от гибелта на Апостола. На нея присъства кметът Вяра Церовска и нейния заместник Севделина Ковачева, председателят на общобългарския комитет за Васил Левски и общински съветник Милан Миланов, председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Венета Миланова, както и четници от клуб “Традиция”.

Бойко Свиленов, директор на училището, постави началото на честването със строфи за Левски. След тържествената клетва последва рецитал, посветен на Апостола, както и изпълнения на ученическия хор. Ангелските детски гласове оставиха без дъх присъстващите. Под знамето на България и лика на Апостола стояха библия, сабя и пистолет от 1874 г., пред които са полагали клет­ва посветените в революционното дело дейци. Днес, облечени в униформи на четници, стояха на почетен караул двама от членовете на националното дружество „Традиция”, заедно с учениците от шести клас, който на десет минути смирено се сменяха край светините. Автентичен портрет на Апостола и изключително ценен бюст събираха жадните за знание очи на 1 100 ученици, които учат в училището. До него с красиво изписани почерци стояха 123 патриотични тетрадки на всички ученици от VІ клас, на директора на училището и на кмета на Перник. На корицата им, над ликовете на Ботев, Левски и св. Иван Рилски, както и на снимка на изписалите с телата си България ученици пред сградата, е записано: "Гордея се, че съм българин", а на фона на националния трибагреник - "Родолюбието те прави достоен българин и достоен гражданин на света".

Идейният проект на тържественото мероприятие е на Емилия Цекина, учител по български език и литература, която водеше инициативата заедно с шести „а” клас, а те изработиха 500 знамена с надслова на проявата "И знаме, и олтар!". Урок по родолюбие изнесоха всички шестокласници на по- малките ученици от І до ІV клас, които след това, размахвайки знаменцата си и с цвете в ръчички, се поклониха пред паметника на В. Левски в центъра на град Перник. Уникални табла изработиха малките и се надпреварваха да ги представят. Задълбочена подготовка на редица часове по родолюбие и инициативи осъществиха и класните ръководители на началните класове и посветиха седмицата на Левски.

Двадесет и пет награди - тефтерчето на Васил Левски, 125 грамоти - индивидуални и колективни, бяха връчени на шестокласниците от директора на ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов. В конкурса за най-красиво попълнена патриотична тетрадка победители бяха Анжелика и Александра от VІ „а”. Всяко дете е преписало пет стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Шестокласниците представиха 32 компютърни презентации, посветени на Васил Левски, и журито, председателствано от П. Иванова, отличи със специална награда Николай от VІ „в” .

Рецитаторският конкурс затрудни максимално учителите по БЕЛ С. Симеонова, В. Михайлова и началния учител Д. Боянова, но бяха отличени Александра, Елена и Яна от VІ „б” клас, а за изработване на патриотично табло бяха първенци учениците от VІ „г” и „д” клас, номинирани от председателя на комисията К. Кирилов.

Присъстващите на преклонението ученици заявиха ясно и категорично волята си да следват родолюбивите дела на Апостола и да бъдат горди наследници на великия Левски. Галерия

Предаването "Без коментар" .

Патриотични тетрадки попълват 123-мата шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”

Патриотични тетрадки попълват всичките 123-ма шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” в Перник. Това е част от инициативата, посветена на най-великия българин Васил Левски и 143-годишнината от гибелта му. Събитията са много, продължават една седмица и са под наслов „И знаме, и олтар”. Началото бе положено миналия петък, а финалът ще бъде на 19 февруари. Инициативата за всичко това е на преподавателя по български език и литература и класен ръководител на VІ „а” клас Емилия Цекина.

Преди това VІ „а” и Цекина се обърнаха с призив към всички шестокласници да се включат в многото инициативи, за да докажат, че патриотизмът и любовта към отечеството не са само думи.

Тази седмица ще има няколко конкурса – за най-красиво попълнена патриотична тетрадка, за патриотично табло, посветено на Апостола, за компютърна презентация „И знаме, и олтар” за Васил Левски и рецитаторски конкурс на творби за Васил Левски. Най-усърдните, умелите и креативните ще бъдат отличени със специални награди, осигурени от ръководството на ОУ “Св. Иван Рилски”.

Емилия Цекина е автор на корицата на патриотичната тетрадка, на която се вижда националният трибагреник, образите на Левски и Ботев и името България, изписано с телата на учениците  от ОУ  ”Св. Иван Рилски”. Педагожката е издирила седем стихотворения, посветени на Апостола. Тях шестокласниците трябва да препишат красиво в патриотичните тетрадки, всяка от които носи името на съответния ученик. Те ще бъдат продължени и в чест на националния празник 3 март.

Кулминацията ще бъде идния петък, когато още от сутринта във фоайето на училището ще има почетен ученически караул в знак на признателност към саможертвата на Васил Левски. Поканени са двама членове на клуб „Традиция”, които се очаква да пристигнат облечени в автентично четническо облекло и въоръжение.

НАЦИОНАЛНИ ПЪРВЕНЦИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На първо място са учениците на ОУ”Св.Ив.Рилски” на най-иновативното състезание по чужди езици, речеви и комуникативни умения, което събра ученици от цялата страна за участие от 6 до 9 ноември в гр. Девин. Отборът, който се състои от четирима участници, попадна сред десетте най-добри от цялата страна в категорията VІІ - VІІІ клас, изпреварвайки дори ученици от езиковите гимназии. Мария Алекс Сиракова от VІІ”д” клас безапелационно заслужи аплодисментите на жури и публика, впечатлявайки ги с блестящите си комуникативни умения и лекотата на водене на диалог и заслужено завоюва първо място в своята категория.

Учениците бяха изправени пред сериозно предизвикателство: в първата част децата създаваха текст-есе, а във втората показаха своите знания по граматика – четене с разбиране, трансформиране на изречения. За участие в третия етап, който е и най - сложен и представлява устно експозе, в което участниците се представят, а 8 – членно жури провежда с тях разговор по зададена тема , задава въпроси и оценява комуникативните им умения, бяха допуснати 30 участника. Галерия

ОУ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник, се включи в инициативата „Училищен звънец“ на „Детската Евровизия“

ОУ „Св. Иван Рилски“ – гр. Перник, се включи в инициативата „Училищен звънец“, която се реализира по повод домакинството на България на престижното европейско музикално състезание „Детска Евровизия“ тази година. Инициативата е на Българската национална телевизия и се реализира с подкрепата на Министерството на образованието.

Всеки ден през ноември ще звучи песента „Цветът на надеждата” на българската участничка в „Детската Евровизия“ Габриела Йорданова. С нея ще се поставя началото на учебните часове. Тя ще звучи всеки ден до приключването на конкурса.

Учениците с интерес посрещнаха песента „Цветът на надеждата” на Габриела Йорданова. Песента е по текст на малката певица, заедно с Ивайло Вълчев, а музиката е дело на Слави Трифонов, Евгени Димитров – Маестрото и Георги Милчев – Годжи.
Песента на Габриела е послание за надеждата, мечтите и усмивките. Тя е за уникалната способност на децата да намират цветовете на живота.

Инициативата „Училищен звънец“ е насочена към българските деца и с нейната реализация ще се стимулира разгръщането на творческия потенциал чрез представяне на разнообразни възможности за неговото изразяване, смятат организаторите от Българската национална телевизия.

Още статии...