Моята България

Моята България! За учениците от ОУ“Св. Ив. Рилски“ – гр. Перник, думите имат съкровен смисъл. Родината, която ни прави горди и истински. Страната, която е толкова богата, безценна и наситена с безкрайни красоти. Признание и преклонение пред България поднасят в навечерието на 3 март 2015 г. – Националния празник, учениците от ОУ“Св. Ив. Рилски“ с поредното знаково състезание от училищната програма „Моята България“.

 

На 25.02.2015 г. в мултифункционалната зала на училището учениците от 5-те класове заляха с емоции директора на училището, г-н Б. Свиленов, зам. областния управител В. Димитров, началника на РИО Перник –г-жа Ваня Коконова, гл. експерт от Община Перник- г-жа Евелина Любомирова, директорът на РИМ- Перник – г-жа Емилия Велинова, г-жа Венета Миланова, бивш директор на училището и председател на СБУ – Перник. Оценки за представянето на учениците даде председателят на Общински съвет – Перник, г-н Милан Миланов, професионално го допълваше вещата преценка на гл. експерт от РИО Перник, г-жа Полина Фетфова, председателката на Сдружение „Дай ,бабо, огънче”- г-жа Жана Йорданова и главен учител Мария Кирилова.

 

Учениците представиха макети на старини и обекти на историята и културата, сръчно изработени от класовете. Родолюбивото чувство ги отведе в най- различни кътчета на България – представиха професионални презентации с много изследователски подробности от краищата, които бяха избрали. Всеки клас поднесе своята изключителност. V „д” показаха на публиката крепостта Кастра Матис, която се намира край град Кула. С клонки от цветя като лаврови венци бяха увенчали главите си учениците в класа и с много жар рецитираха и представиха презентацията си. Зад главите на изпълнителите се вееше българското знаме. V „г“ клас въоръжиха изпълнителите си със сабя, един от тях бе истински опълченец. Бяха аранжирали сложна композиция за сценично присъствие и впечатлиха всички с рецитаторските си умения. Бяха изпълнили брилянтно сложен макет на Възрожденско село. V „в“ клас създаде рецитал, в който всяка дума бе избликнала от сърцето им и вплете неугасващата обич към България, своето преклонение към даденостите й. Представи крепостта Градище, Вратцата. V „б” клас впечатлиха с идеята да облекат представителя на класа за презентацията си с цветовете на българското знаме, с чудесните рецитаторски умения на облечените като опълченци изпълнителки, развяването на българското знаме в ръката на всеки ученик по време на представянето на отбора и издадена книжка за Попангеловата къща в Трявна. V „а” показа своя поглед към историческите моменти от страната ни. Пресъздадоха „Даваш ли даваш Балканджи Йово” с много артистизъм и на фона на акустична китара, на която свиреше ученик от класа. Представиха и драматичен рецитал, като за фон бе презентацията за Млъчковата къща в Копривщица. Раздадоха дипляни на гостите за красотата на Копривщица.

 

В оспорваното състезание, с организатор г-жа Пенка Иванова, ст. учител по история и цивилизация, учениците бяха изработили и табла, които изложиха във фоайето на училището. А макетите поставиха на огромната карта на България, която вече е изпъстрена с различните български емблематични кътчета, изработени от ръцете на различни класове и випуски. Защото традицията и историята поддържат жив родолюбивия огън, който винаги ще гори в очите и сърцата на учениците от ОУ”Св. Ив. Рилски”.Галерия

Урок по родолюбие

Урок по родолюбие на тема ”Мартениците – един от българските символи” проведоха на 25.02.2015 г. учениците от І„а” клас, с класен ръководител Кръстинка Атанасова, и децата от ПГУ „Звънче - Б”, с ръководител Иванка Пенкова. Сцена за изява бе класната стая на І”а” клас, където на децата беше представена интересна презентация, посветена на легендата за възникването на мартеницата. Шестгодишните деца и малките първокласници научиха значението на цветовете й, както и кога се закичваме с мартеници, докога ги носим и какво правим с тях, когато ги свалим. По време на мероприятието първокласниците и децата от ПГУ се забавляваха, рецитирайки за мартеничките, с песни за Баба Марта, за кокичето и пролетта. Децата от ПГУ подариха на първокласниците мартенички, изработени от тях с помощта на г-жа Пенкова.

В края на урока всички получиха работни листове, на които рисуваха и оцветяваха мартеници и пролетни цветя. Галерия

С поклон към делото на Апостола!

ОУ ”Св. Ив. Рилски” поднесе своето преклонение към Васил Левски днес, 19.02.2015 г., когато се навършват 142 години от обесването на Апостола на свободата. В пълна униформа учениците в училището мълчаливо стояха на почетен караул пред портрета му. Под знамето на България и лика на Апостола стояха библия, сабя и пистолет от 1874 г., пред които са полагали клетва посветените в революционното дело дейци. Символите на революционните комитети предизвикаха небивал интерес сред децата, които се тълпяха в желанието си да ги разгледат отблизо. Поетични творби за Апостола рецитираха драматично и с плам гостите на училището ни – трима опълченци, облечени в униформи със златни левове и ширити, въоръжени с пушки, саби, както и учениците от ІІІ „ е” с ръководител Красимира Златкова. Йоцко Йоцов, който е притежател на оригинална автобиография на Апостола, разказа увлекателно на децата отрязъци от живота на една от най- светлите личности, неговите героични постъпки и дела. Децата обсадиха гостите и с интерес докосваха оръжията и униформите, задавайки редица въпроси. Галерия.

Проф. Христо Пимпирев на гости в ОУ " Свети Иван Рилски"

Известният професор по геология в Софийския университет проф. Христо Пимпирев се срещна с шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”. Срещата бе по инициатива на учителката Ирена Малинова и под патронажа на директора на учебното заведение Бойко Свиленов. Преди да се срещне с учениците, директорът на училището, г-н Бойко Свиленов, разходи и запозна професора с подземния минен музей, крепостта Кракра и община Перник. Проф Христо Пимпирев е доайен на българската антарктическа програма – за 25 години е провел 21 експедиции. Директор е на Националния център за полярни изследвания. Участвал е в научни експедиции из целия свят, развял е българското знаме и на най-южната точка на земното кълбо. А някъде на остров Ливингстън един бряг и един ледник носят неговото име.

„Поводът за моето посещение в Перник е много приятен, тъй като съм на гости на едно от най-старите училища в България, по покана на неговия директор и ще изнеса една лекция за нашите полярни изследвания, преди всичко за българската база, за животинския свят”, сподели проф. Пимпирев. Учениците с радост попиваха всяка дума от благата реч на полярника. Запозна ги с ледения континент, различните животни и разказа куп страшни и забавни истории. Снимки.

Тържественото откриване на учебната 2014/2015 година

Оттук започва училището…От усмивката на първата учителка…, от вълнуващата среща с истинското приятелство.Празникът е най-хубав, когато си на седем и когато преброяват годините си на пръстчетата на едната ръка и още две. Тогава всичко започва и продължава, а сиянието на детските лица е безкрайно и вдъхновяващо.

            ОУ „Свети Иван Рилски” за 111ти път отваря врати, за да посрещне своите възпитаници. С радостни усмивки и много въодушевление, с музика и искрени поздравления бе открита учебна 2014-2015 година. За сетен път поривът към знание се отприщва за българина на този ден. С традиционен концерт, изнесен от учениците на родното школо, с приветствие на директора на училището-господин Бойко Свиленов, и с благопожелания на гостите, бе даден старт на учебната година.

За да се порадват на детските очи на тържеството бяха: Илинка Никифорова – временно изпълняващ кмет на гр. Перник, Милан Миланов – председател на Общинския съвет в гр. Перник, Полина Фетфова - старши експерт към РИО Перник, Борис Николов – председател на Съюза на родолюбивите военно-инвалиди, Венета Миланова – председател на СБУ – Перник и др.

Патриотичната музикално-танцова формация „Майсторите на танца” поздрави ученици, учители, родители и всички присъстващи.

Пожеланието за успешна, добротворческа, щастлива учебна година стигна до сърцата на възпитаниците на училището ни.

Още статии...