Стартира традиционният конкурс „Учителят, който ме вдъхновява”.

           Стартира традиционният конкурс „Учителят, който ме вдъхновява”.

           Всички ученици от ОУ „Св. Иван Рилски” могат да номинират своите любими учители (и мотивират своите номинации), чрез специално създадената за това интернет платформа:

https://docs.google.com/forms/d/1y-c3IGSFLOPdCFzLwLKRqtgdStKZRNRijj1Heqq5T3o/viewform

         Конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява”си поставя за цел да открои различните учители, търсещи алтернативни подходи, търсещи баланса между традиционните и новите методи на преподаване, намиращи златната среда на запазване на интереса на своите ученици.

Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

            На 14 и 15 април 2016 г. в Двореца на културата, гр. Перник ще се проведе Третата национална конференция „Образованието в света на технологиите“, организирана със съдействието на Министерство на образованието и науката. Предоставяме на Вашето внимание Програма и Покана за форума, изпратени като прикачени файлове. Участниците в конференцията получават сертификат и материали на хартиен и електронен носител.

            При интерес към събитието от Ваша страна, моля, заявете своето участие до 8 април 2016 г. на адрес: http://goo.gl/forms/6wZkDDQb13.

            За допълнителна информация тел.: 0879010717 - Бойко Свиленов, 0879010749 Петя Димитрова.

Програма и Покана

Васил Левски! И знаме и олтар!

В ОУ „Св. Иван Рилски” склониха глава пред Апостола, пред великия Левски. Българинът, посветил изцяло живота си на свободата, завещал родолюбието, чистотата и съвършенството си на поколенията. Пред уникално евангелие, автентични пистолет и сабя учениците произнесоха клетвата на Левски. Заедно и в един глас. Защото "Всичко се състои в нашите задружни сили", казва той. И думите му се протягат през времето и звънтят в сърцата ни. На специална церемония бе отбелязана 143-та годишнина от гибелта на Апостола. На нея присъства кметът Вяра Церовска и нейния заместник Севделина Ковачева, председателят на общобългарския комитет за Васил Левски и общински съветник Милан Миланов, председателят на Съюза на българските учители към КНСБ Венета Миланова, както и четници от клуб “Традиция”.

Бойко Свиленов, директор на училището, постави началото на честването със строфи за Левски. След тържествената клетва последва рецитал, посветен на Апостола, както и изпълнения на ученическия хор. Ангелските детски гласове оставиха без дъх присъстващите. Под знамето на България и лика на Апостола стояха библия, сабя и пистолет от 1874 г., пред които са полагали клет­ва посветените в революционното дело дейци. Днес, облечени в униформи на четници, стояха на почетен караул двама от членовете на националното дружество „Традиция”, заедно с учениците от шести клас, който на десет минути смирено се сменяха край светините. Автентичен портрет на Апостола и изключително ценен бюст събираха жадните за знание очи на 1 100 ученици, които учат в училището. До него с красиво изписани почерци стояха 123 патриотични тетрадки на всички ученици от VІ клас, на директора на училището и на кмета на Перник. На корицата им, над ликовете на Ботев, Левски и св. Иван Рилски, както и на снимка на изписалите с телата си България ученици пред сградата, е записано: "Гордея се, че съм българин", а на фона на националния трибагреник - "Родолюбието те прави достоен българин и достоен гражданин на света".

Идейният проект на тържественото мероприятие е на Емилия Цекина, учител по български език и литература, която водеше инициативата заедно с шести „а” клас, а те изработиха 500 знамена с надслова на проявата "И знаме, и олтар!". Урок по родолюбие изнесоха всички шестокласници на по- малките ученици от І до ІV клас, които след това, размахвайки знаменцата си и с цвете в ръчички, се поклониха пред паметника на В. Левски в центъра на град Перник. Уникални табла изработиха малките и се надпреварваха да ги представят. Задълбочена подготовка на редица часове по родолюбие и инициативи осъществиха и класните ръководители на началните класове и посветиха седмицата на Левски.

Двадесет и пет награди - тефтерчето на Васил Левски, 125 грамоти - индивидуални и колективни, бяха връчени на шестокласниците от директора на ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов. В конкурса за най-красиво попълнена патриотична тетрадка победители бяха Анжелика и Александра от VІ „а”. Всяко дете е преписало пет стихотворения, посветени на Апостола на свободата. Шестокласниците представиха 32 компютърни презентации, посветени на Васил Левски, и журито, председателствано от П. Иванова, отличи със специална награда Николай от VІ „в” .

Рецитаторският конкурс затрудни максимално учителите по БЕЛ С. Симеонова, В. Михайлова и началния учител Д. Боянова, но бяха отличени Александра, Елена и Яна от VІ „б” клас, а за изработване на патриотично табло бяха първенци учениците от VІ „г” и „д” клас, номинирани от председателя на комисията К. Кирилов.

Присъстващите на преклонението ученици заявиха ясно и категорично волята си да следват родолюбивите дела на Апостола и да бъдат горди наследници на великия Левски. Галерия

Предаването "Без коментар" .

Патриотични тетрадки попълват 123-мата шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”

Патриотични тетрадки попълват всичките 123-ма шестокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” в Перник. Това е част от инициативата, посветена на най-великия българин Васил Левски и 143-годишнината от гибелта му. Събитията са много, продължават една седмица и са под наслов „И знаме, и олтар”. Началото бе положено миналия петък, а финалът ще бъде на 19 февруари. Инициативата за всичко това е на преподавателя по български език и литература и класен ръководител на VІ „а” клас Емилия Цекина.

Преди това VІ „а” и Цекина се обърнаха с призив към всички шестокласници да се включат в многото инициативи, за да докажат, че патриотизмът и любовта към отечеството не са само думи.

Тази седмица ще има няколко конкурса – за най-красиво попълнена патриотична тетрадка, за патриотично табло, посветено на Апостола, за компютърна презентация „И знаме, и олтар” за Васил Левски и рецитаторски конкурс на творби за Васил Левски. Най-усърдните, умелите и креативните ще бъдат отличени със специални награди, осигурени от ръководството на ОУ “Св. Иван Рилски”.

Емилия Цекина е автор на корицата на патриотичната тетрадка, на която се вижда националният трибагреник, образите на Левски и Ботев и името България, изписано с телата на учениците  от ОУ  ”Св. Иван Рилски”. Педагожката е издирила седем стихотворения, посветени на Апостола. Тях шестокласниците трябва да препишат красиво в патриотичните тетрадки, всяка от които носи името на съответния ученик. Те ще бъдат продължени и в чест на националния празник 3 март.

Кулминацията ще бъде идния петък, когато още от сутринта във фоайето на училището ще има почетен ученически караул в знак на признателност към саможертвата на Васил Левски. Поканени са двама членове на клуб „Традиция”, които се очаква да пристигнат облечени в автентично четническо облекло и въоръжение.

Още статии...