ЧАСТ СМЕ ОТ „ВАЗОВА БЪЛГАРИЯ”

Със стегната връзка и тъмносин костюм Бойчо Огнянов крачеше по стълбите на килийното училище. На вратата бе застанала Рада Госпожина, внимателно взирайки се в облечените в носии, закичени с цвете момичета, както и в засмените момчета, стегнали червени пояси над везаните си ризи.

Това не е началото на неумела имитация или дописване на „Под игото” на неповторимия Иван Вазов. Действието се развива в края на учебната 2014/2015 година, месец юни. Сред уникалната миризма на орех, треви и дъхави билки, едно училище от 1828 година се е изправило, без да мисли за товара на годините, точно до уникална черква в една закътана долина край село Радибош. На тихо и спокойно, чисто и защитено място. Как българинът е мислил за децата си, за светлината на знанието и неповторимостта и силата на вярата! Зад високия дувар са прибирали от погледите на поробителите най- свидното – своето бъдеще.

Днес тишината там е умиротворяваща. Само веселият възглас на актьорите от VІ „а” клас на ОУ”Св.Ив.Рилски”- гр. Перник, цветният празник на шарените носии, обраните дрехи на манастирските девойки, везаните ризи и цветята в косите, както и подканващият глас на Венера Божилова, класният им ръководител, се носеха над заглъхналото село. В килийното училище, реставрирано през 1986 година, дървените чинове щастливо приютиха децата. Иво Михайлов, кметски наместник на с. Радибош, посрещна с готовност желанието на директора на ОУ”Св.Ив.Рилски”-Бойко Свиленов, да заснеме филм по романа „Под игото”. Появи се на сцената да окаже съдействие и Иванка Михова, ръководител на детско- юношески театър „Мускетарите” към ОДК – Перник, която поздрави актьорите за професионалното им поведение. Екипи на КТВ „Кракра” осъществиха заснемането под надзора на директора Петър Киров.

Учениците от VІ „а” клас изпълниха блестящо ролите си. Валери Александров, в ролята на Бойчо Огнянов, спечели сърцата на публиката. Расото на попа, буйните мустаци и брада бяха променили до неузнаваемост Деян Милчев. Строго и обрано се усмихваше Елена Йорданова, която изпълни перфектно ролята на Рада. Елица Борисова умело се превъплати в Събка и създаде суматохата, описана от Вазов. А Кириак Стефчов бе толкова убедителен, че на Милен Методиев бе предречено звездно бъдеще. Изключително сериозни, отговорни и цялото уважение към творбата на Вазов, всички ученици представиха блестящо своите роли. Галерия

СПИСЪК
на класираните ученици за първи клас
учебна 2015/2016 година

ОРЛИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

нагрЗаслужено признание за своята преподавателска дейност получиха в края на учебната 2014/2015 година г-жа Нели Костова, учител по български език и литература, г-жа Гергана Николова, учител по български език и литература, г-жа Емилия Христова, учител по музика, и г-н Красимир Златанов, учител по история и цивилизация. Кметът на град Перник, г-н Иван Иванов, ги удостои с диплом за заслуги в системата на образованието, които бяха връчени на специална церемония в Двореца на културата на 24 май- Ден на славянската писменост и българската култура.

За принос към развитието на системата на образованието с благодарствен плакет бе отличена и г-жа Албена Славева, помощник директор в ОУ”Св.Ив.Рилски”, удостоена от кмета на Община Перник за своята неуморна работа в най-голямото училище в града.

С почетната грамота „Неофит Рилски” бе наградена г-жа Мария Киркова, учител по български език и литература, отличена от Министъра на образованието по предложение на Педагогическия съвет. А г-н Бойко Свиленов бе обявен за Директор на годината на национално ниво от КНСБ и СБУ. Отличието му бе връчено лично от председателя на СБУ г-жа Янка Такева и председателя на КНБС Пламен Димитров на специална церемония в гр. София.

конкурс за рисунка приказка за доброто

БЛАГОТВОРИТЕЛЕН КОНЦЕРТ

Уважаеми родители и приятели, на 29.04.2015 г. от 17:30 ч. в ОДК ще се състои благотворителен концерт с участието на талантливи ученици от ОУ "Св. Иван Рилски" гр. Перник.

    Станете част от нашата инициатива и дарете средства за деца в неравностойно положение.

    Нека заедно направим добро и дарим щастие на децата.

Още статии...